"VIS MEDICATRIX NATURAE"
All rights reserved

Sunday, January 18, 2015

Siamese conjoined twins.

-->

The World's Oldest Conjoined Twins

There's a tendency to look back on the era of Elephant Man-style travelling freak shows with an air of moral superiority, as if society has evolved past the point of gawping at anyone 'different'.

World's oldest conjoined twins Extraordinary people: World's oldest conjoined twins
Donnie and Ronnie have spent their entire lives facing each other, joined at the base of the sternum down to the pelvis. They spent three decades as a sideshow attraction, the best way their father could find to support his family of nine. But, refreshingly, they had nothing but fond memories of the experience: it made them feel special.
There was a slightly spurious 'trip of a lifetime' drama sub-plot as the brothers achieved their ambition to see the Dallas Cowboys.
But what this was really about was the power of love: the brothers' grudging affection for each other and the love they shared with devoted younger brother Jim, who cared for them every day while holding down a full-time job. The lack of self-pity on show was humbling.
Other conjoined in:


Abigail en Brittany Hensel uit het Amerikaanse Carver County kwamen in 1990 als Siamese tweeling ter wereld. Artsen geloofden niet dat ze het zouden overleven. Een operatie om de meisjes te scheiden, vonden dokters te riskant. Nu zijn de vrouwen 18 jaar en naar eigen zeggen erg gelukkig. Toch hebben ze een grote wens: een kind krijgen.


Eén baarmoeder
De tweeling heeft veel dubbele organen - twee harten, twee magen, vier longen - maar slechts één baarmoeder. Ze delen hetzelfde bovenlijf. Toen Abigail en Brittany 15 maanden waren, leerden ze gezamenlijk lopen.

Autorijden
Hun hele leven staat in het teken van teamwork. Ze spelen de piano en basketbal. Op hun 16de haalden ze hun rijbewijs. Apart van elkaar; figuurlijk dan. Ze namen twee keer deel aan het rijexamen. Tijdens het rijden bedient Abigail de pedalen en de versnellingen. Brittany doet de knipperlichten en het licht.

Man vinden
Beide meisjes hebben nu een grote droom: moeder worden. Medisch gezien is het mogelijk. Ontbreekt alleen nog een man... (eb)


DEN HAAG (GPD) - De kans op de geboorte van een Siamese tweeling is zeer klein: slechts één op de 200.000 keer. Nog veel zeldzamer is de kans op de geboorte van een tweeling met het craniopagus parasiticus-syndroom, waarbij een van de lichamen zich nooit verder heeft ontwikkeld dan een hoofd met kleine romp. Van het fenomeen zijn wereldwijd tien gedocumenteerde gevallen bekend. De documentaire Geboren Met Twee Hoofden, vanavond uitgezonden op RTL4, volgt zo’n speciale tweeling: Manar en Islaam Maged.


Toen de Egyptische tweeling op 30 maart 2004 op de wereld werd gezet, stonden de artsen versteld. Eerdere scans wezen duidelijk uit dat moeder Naglaa Mohammed Yehiya een tweeling zou krijgen, maar op zo’n speciale tweeling had niemand gerekend. Het tweede lichaampje van dochtertje Islaam bestond namelijk uit niet meer dan een compacte romp zonder armen en benen. Ook bleek ze vitale organen, waaronder het hart en de longen, te missen. Dit maakte haar volledig afhankelijk van haar zusje Manar, al toonde ze - door te lachen, huilen en met haar ogen te knipperen - wel tekenen van een eigen bewustzijn.
Op welke manier komt zoiets tot stand? Het craniopagus parasiticus-syndroom ontstaat wanneer het bevruchte eitje zich splitst om een eeneiige tweeling te vormen. In normale omstandigheden vindt dit proces plaats na tien weken. Bij de Egyptische moeder splitste het eitje zich pas na dertien weken, waardoor er zich een Siamese tweeling ontwikkelde. Omdat het kleine hartje van Manar niet genoeg bloed kon rondpompen om beide lichamen levensvatbaar te houden, ontwikkelde het tweede lijfje zich nauwelijks. Dit in tegenstelling tot het tweede schedeltje en de hersenen, die zich wel normaal konden ontwikkelen door de vergroeiing van beide hoofdjes.
Dat Manar en Islaam überhaupt het levenslicht zagen, was al een groot wonder: de Egyptische tweeling werd zes weken te vroeg geboren en de medische wereld kende hiervoor maar twee gevallen van baby’s met craniopagus parasiticus die hun geboorte ook daadwerkelijk wisten te overleven. Voor de tweeling betekent dat echter niet het einde van hun lichamelijke problemen, zo laat de documentaire zien. Zij moeten, ook na hun geboorte, iedere dag vechten om te overleven.

Zo heeft Manar’s hartje de zware taak om twee lichamen in leven te houden. Dat lukt, maar met veel moeite. In haar eerste tien maanden tijd krijgt ze vijf hartaanvallen en diverse infecties te verduren. Om Manar te redden, moet ze worden gescheiden van de onderontwikkelde Islaam. Op 19 februari 2005 volgen medici en media over de hele wereld, via een rechtstreekse videoverbinding met de operatietafel, deze riskante en bijzondere ingreep.
De documentaire Geboren Met Twee Hoofden - eerder uitgezonden op de Amerikaanse en Britse televisie - brengt niet alleen een gedetailleerd verslag van het leven van deze bijzondere Siamese tweeling, maar geeft de kijker ook stof tot nadenken over de aard van identiteit. Kan het onderontwikkelde deel van de tweeling wel worden beschouwd als een individu met een eigen identiteit? En is er in dit geval eigenlijk wel sprake van een tweeling of eerder van één, dan wel zwaar gehandicapt, kind?

* foto..
De peuter is geboren met vier armen en vier benen. Het meisje, Lakshmi Tatma, is een soort Siamese tweeling; aan haar bekken zit een niet volgroeid tweelingbroertje of -zusje vast, zonder hoofd. Een team van 30 chirurgen hoopt de operatie in 40 uur uit te voeren. Een nier en de ruggengraat moeten worden gescheiden.

Reïncarnatie

Veel dorpsgenoten van Lakshmi zijn niet blij met de operatie. Het meisje is vernoemd naar de Hindu-godin Lakshmi, die ook meerdere ledematen heeft. Veel Indiërs denken dat Lakshmi de reïncarnatie van deze godin van de welvaart is.
.foto
In de Filipijnse hoofdstad Manilla is dinsdagavond een Siamese tweeling geboren. Dat heeft het ziekenhuis waar de twee meisjes ter wereld kwamen woensdag bekendgemaakt.De tweeling werd geboren door middel van een keizersnede. De hoofden van de meisjes zijn niet met elkaar vergroeid, maar de baby's delen een lichaam.Een woordvoerster van het ziekenhuis omschreef de gezondheidstoestand van de tweeling als zorgelijk. De meisjes zijn ter observatie overgebracht naar de hartbewaking.Artsen waren verbaasd toen de tweeling werd geboren, omdat foto's niets opmerkelijks te zien hadden gegeven. De 29-jarige moeder van de meisjes had al vier kinderen, onder wie geen tweelingen.Vorige week werd in Indonesië een Siamese tweeling geboren die op vergelijkbare wijze was vergroeid. Die twee jongetjes overleden na vijf dagen, toen organen het begaven.

Baby with 2 faces.
.

.

No comments: