"VIS MEDICATRIX NATURAE"
All rights reserved

Wednesday, June 5, 2013

Coffeeshops en schadevergoeding ..? Vergeet 't maar..!

De uitspraak van de rechter deze week dat de koffieshops in de zuidelijke provincies een schadevergoeding dienen te krijgen voor geleden omzetverlies en dat discriminatie van niet ingezetenen gerechtvaardigd, is precies het omgekeerde van wat ik had verwacht. 

 Uitspraak:

BUITENLANDERS MOGEN TERECHT GEEN SOFTDRUGS KOPEN

Het resultaat dat de regering wil bereiken met de wietpas, zou volgens de rechtbank al bereikt kunnen worden met het 'ingezetenencriterium', de verkoop aan uitsluitend in Nederland wonende mensen. De regering heeft immers zelf al gezegd dat de beperking van de cannabisverkoop aan inwoners van Nederland heeft geleid tot een sterke afname van het drugstoerisme. (Ohhhh, wat een pertinente LEUGEN. B.) Die beperking is dan ook geoorloofd, oordeelt de rechtbank. Het beleid is vanwege de doeltreffendheid niet in strijd met de Europese regelgeving.
Wel, ten eerste is het drugstoerisme niet afgenomen, het heeft zich verplaats van de shop naar de straat en dat ging, en gaat nog steeds gepaard met veel overlast en geweld, dus dat argument is al ontkracht.  'ingezetenencriterium' staat voor 'discriminatie van mede EU burgers, dat is tegen de Wet en kan dus eveneens niet gehandhaafd blijven.
Voor wat betreft de schadevergoeding voor geleden omzetverlies: dat is een zoetmakertje eerste klasse. Je hoeft geen rechten gestudeerd te hebben om te beseffen dat zo'n vergoeding er NOOIT komt. Natuurlijk gaat Opstelten in hoger beroep, en dat gaat ie winnen ook. Een 'hogere' rechtbank stelt gewoon dat voor illegale activiteiten die verliesgevend waren geen vergoeding kan worden gegeven. Officieel 'bestaan' de koffieshops niet, zij worden gedoogd omdat er geen overlast is of omdat ze 'sociaal' geaccepteerd zijn. Gedogen houdt in dat er een oogje wordt dichtgeknepen wanneer er iets voorvalt wat eigenlijk niet 'door de beugel kan'...iets wat wettelijk eigenlijk niet mag. (is belasting heffen over koffieshop-inkomsten dan geen Witwassen..?). Allemaal juridische haken en ogen met achterdeurpolitiek en voordeurdiscriminatie. Het hele systeem is zo lek als een zeef. Dus stop maar met juichen jongens, je krijgt geen cent...! De verkoop aan niet Nederlanders zal mijns inziens niet verboden gaan worden door deze hogere rechtbank omdat dat een precedent zou scheppen voor bv. het Amsterdamse beleid dat verkoop aan toeristen wel toelaat. 


Het lijkt mij dat de tijd nu overrijp is om de Cannabiswet aan te passen en recreatief gebruik boven de 18 verder zonder beperkingen te legaliseren. Wat die Belgen en Duitsers in hun land doen moeten ze zelf weten en wat Brussel er van vindt moeten we gewoon aan onze laars lappen, net als die 3% bezuinigen trouwens, maar dat ter zijde.

No comments: