"VIS MEDICATRIX NATURAE"
All rights reserved

Tuesday, December 27, 2011

Armoedegrens overschreden.


 De armoedegrens in Nederland is bepaald op € 1000,- per maand. Iedereen die daar onderzit, komt tekort en raakt in de problemen...Om hoeveel mensen gaat het dan en wat komen ze tekort..?

 

Het minimumloon voor werknemers is ca € 1450,-/m, dus die vallen niet in deze categorie. Werkloos of in de bijstand...? Dan kom je geheid niet boven die armoedegrens uit en loopt het maandelijks tekort op naar het maximale toelaatbare op de rekening.(met rente over het roodstaan...)

 

De Minstbedeelden, de Bijstand:

50% van het minimumloon + 20% toeslag over dit bedrag = 875,-euro

 

 Hoeveel blijft er nu over van dit inkomen wanneer de vaste lasten er vanaf zijn..? De kosten van huur en verzekeringen kunnen erg uiteenlopen, dus daarom een globaal vergelijk.

Huur: 250,- (met aftrek van subsidie)

Energie: G/W/E. : 175,-

Zorgverz: 110,-

Kabel: 50,-

Diverse verz: inboedel, uitvaart,brommer ect..50,- 

En nog wel een paar.....

Er blijft in dit geval dus 875 - 635 = 240,- euro over om de rest van de maand van te leven, dat komt neer op zo'n 8 euro per dag om te besteden aan: voeding, kleding en hobby's/sport...of een extraatje bij de koffie. 

 

Hier moet van gespaard worden om een kapotte TV of stofzuiger van te vervangen, of een keer naar de kapper....om een nieuwe binnenband van te kopen, er een verjaardagspresentje voor een familielid of vriend van te kopen. Heb je huisdieren ? dan moeten die ook te eten hebben en zo nu en dan naar de dierenarts....De lijst is nog langer, maar ze komen al tekort. Een bijkomend voordeel, ironisch gesteld dan: hier kan geen pakje sigaretten van 5,- per dag meer vanaf..! 

Gek hé, dat rekeningen niet betaald worden, dat veel personen in de illegaliteit terechtkomen, uit wanhoop naar Harddrugs grijpen en daardoor nog verder in de problemen geraken. En het gaat nog erger worden, want:

 De huurtoeslag 2012 omlaag..!!

  • Nu wordt nog 75% gesubsidieerd van het meerdere aan huur en dat wordt in 2012 verlaagd naar 65%.
  • De extra huurtoeslag voor ouderen, gehandicapten en alleenstaanden gaat in 2012 van 50 naar 40%.
  • In 2013 gaat de normhuur die huurders zelf moeten betalen omhoog met 3,93 euro per maand.
  • De huren gaan omhoog, waardoor u misschien te veel huur betaalt om nog voor de toeslag in aanmerking te komen....!!
 Het rekensommetje wordt al een stuk moeilijker zo, omdat de huur per geval veel kan verschillen en in sommige gevallen kan oplopen tot enkele tientjes..

...en last but not least:

De Zorgpremies gaan flink omhoog
en: de eigen bijdrage van €220 op jaarbasis, wordt eerst besteed alvorens de verzekering bijspringt. 
Dat komt neer op zo'n €19,- per maand (of leefgeld voor 2 dagen).....

In veel gevallen zullen patiënten niet meer naar de tandarts, opticien of de huisarts gaan om op deze kosten te kunnen besparen en dat is een kwalijke zaak voor de volksgezondheid.

Bezuinigen OK, maar niet op deze manier. 
B.E. Spoor.

~~Volgens het SCP ligt de armoedegrens momenteel bij een bedrag van duizend euro per maand voor een alleenstaande. Dit jaar groeide de groep mensen die onder die grens leeft met 70.000. Het SCP verwacht dat er in 2012 nog zo’n 55.000 mensen bijkomen. Daarmee telt Nederland volgens de schatting eind 2012 1,1 miljoen mensen die grote moeite hebben te voorzien in de eigen basisbehoeften...
Vooral eenoudergezinnen, alleenstaanden tot 65 jaar en zelfstandige ondernemers komen vaker in de financiële problemen.~~~(NRC)
..

No comments: